Botanisk have

Kretenserne går op deres mad, den skal være frisk, ernærerne og velsmagende, og de holder af at spise sammen. På tavernaerne ser man ofte at bordene sættes sammen for at gøre plads til en stor familie eller gruppe. Der bestilles forskellige retter og maden kommer på bordet i løbet af måltidet. Alle langer til fadene og der bestilles ofte mere undervejs.

Drik lokal sodavand! Både Temenía og Geráni er rigtig gode og vores førstevalg er Orange og Gazóza (minder om sprite).

Vin til maden, det skal der være! Der findes gode vinproducenter både på Kreta og i Grækenland i al almindelighed. Nogle af vingårdene har endda rundvisninger på ugentlig basis. Supermarkederne har altid et bredt udvalg af græsk vin, og hos den lille købmand finder man lokalproduceret vin på hylderne.

Øl drikkes der også. Mange grækere holder sig til Fix, Alfa eller Mythos, alle græske øl. Dog ses der også en del Heineken på bordene. Hos os er favoritten Chárma blonde, der brygges på Vestkreta og som vinder stort indpas i hele Grækenland.

På Kreta produceres der olivenolie af høj kvalitet og med stor stolthed. Der stilles store krav til smag og udseende. Og der bruges rigelige mængder i den græske madlavning.

Når du køber olivenolie bør du være opmærksom på:

  • Udløbsdato og dato for hvornår den er hældt på flaske. Olivenolie kan holde optil 1 ½ år, lidt længere i den rette beholder. En tidlig høst (oktober) giver en meget stærk smag. Omvendt giver en sen høst (december og januar) en mildere smag.
  • Lavt syreindhold op til 0.5.
  • Hvor er den produceret? Hvem er producent, så fremgår tydeligt at det ikke er en blandingsolie.
  • Mørk flaske der skåner olien for lys. Lys og varme ødelægger oliens smag. Ilt gør den lidt harsk.