Den kretensiske kost er både enkel og sund.
Den indeholder i overflod masser af grøntsager, frugt, bønner, bælgfrugter og korn. Olivenolie som den vigtigste fedt og moderat indtagelse af vin og raki.
Honning og yoghurt, og lejlighedsvis brug af magert rødt kød (som tidligere var en mangelvare og kun blev serveret ved særlige lejligheder) og lav til moderat indtag af mejeriprodukter og fjerkræ. Fisk anbefales at spise flere gange om ugen.
Urtete som græsk Mountain Tea siges at kan “kurere alt”.
Dette er de basale regler for den kretensiske diæt
- Olivenolie – brug generelt olivenolie til madlavning istedet for andre olier og animalsk fedt.
- Spis hovedsageligt masser af grønsager, bønner, bælgfrugter, brød, korn, nødder, frø og frugt. Hvad brødet angår, så menes der ikke moderne lyst brød, men derimod fuldkornsbrød og fuldkornsmel til bagning. Dvs. fremstillet af hele korn med kim- og skaldele.
- Spis frisk frugt til daglig dessert, istedet for sødt med masser af sukker og fedt.
- Spis dagligt, eller et par gange om ugen, små portioner af ost og yoghurt.
- Spis ugenligt fisk og kylling, især fisk.
- Spis sjældent rødt kød, måske kun en gang ugenligt.
- Drik masser af vand, og et lille glas vin til aftensmåltidet går også indimellem.
Olive Tomato er en rigtig god side om græsk mad og den græske diet. Fyldt med mange skønne opskrifter og gode billeder. Siden er på engelsk.
CRETAN CUISINE for everyone af Myrsini Lambraki indeholder mange skønne retter fra det traditionelle køkken, her er information om den kretensiske diæt og både lette og mere krævende opskrifter. Bogen har flotte billeder af næsten alle retterne. Bogen findes på forskellige sprog. Jeg har købt min på Kreta, men den kan også findes online.
OLIVE OIL advice on its correct use er skrevet af Maria og Nikos Psilakis, som har stor viden indenfor emnet og har skrevet flere bøger om mad.
CRETAN CUSINE the best traditional recipes for health and longevity introducer dig gennem inspirerende billeder til det krentensiske køkken og har opskrifter fra småretter til hovedretter og sødt. Bogen findes på flere sprog.