Knossós – skøn heldagstur.

Det er dejligt at komme på langfart, at se nogle andre og nye omgivelser. Turen til Knossós fører dig hen på midten af øen og tager et par timer, fra Chania, ad hovedvejen langs nordkysten. Man kan let lade sig lokke og gøre mange stop undervejs og nyde hvad de bringer. Men har du Knossós i sigte, foreslår jeg, du holder dig til kursen, og kører direkte dertil og tager dig tid til at indtage landskabet og stemningen ved Knossós.

Sidst jeg besøgte Knossós var under coronanedlukningen, og vi havde det helt for os selv, men overvej om besøget skal være tidligt inden det bliver løbet over ende af store turistbusser, eller sidst på dagen når solen kaster bløde skygger over ruinerne. Det er en god ide, at afsætte små to timer til besøget.

Knossós har været beboet siden stenalderen, men er mest kendt for at være centrum for den minoiske paladskultur der herskede omkring 3100 f.kr. – 1450 f.kr. Bemærk der er intet fæstningsværk, der var nemlig fred på Kreta, idet den minoriske flåde beskyttede fra havet. Det blev et stort handelscentrum, og der var velstand. I 1450 f.kr. blev Knossós delvis ødelagt af brande og jordskælv, men som det eneste palads på Kreta blev det ikke forladt, derimod ser det ud til, at Mykenerne brugte det som adminstrativt centrum. Med arabernes erobing af Kreta omkring år 825 forsvandt Knossós.

Knossós blev, med mere eller mindre held, udgravet og delvist rekonstrueret af den britiske arkæolog Arthur Evans i 1900-1939. Knossós fremstår efterhånden lidt slidt.

Det fornyeligt ombyggede arkæologiske museum i Heráklion er en god forlængelse af besøget på Knossós. Man kan parkere langs vejen til højre for museet.

Ruten på Google maps.